Tefsir Ders-1 Notları 12.01.2021
TEFSİRİN MUHTEVASI
MÜELLİFİN ESERLERİ
EL MUKTETAF MİN UYÛNİ’T TEFASİR (Tefsir Pınarlarından Seçmeler)
TEFSİRİN ÖZELLİKLERİ
*Osmanlı’nın son dönemlerinde (bilindiği kadarıyla) Arapça tefsir eseri veren tek müfessir Mustafa Hayrî el-Mansûrî’dir.
Eserde akıcı, selis ve okuyucuyu yormayacak bir üslup takip edilmiştir.
Kelâmî konularda Ehl-i Sünnete mensup olan müellif, tefsirinde bu ekolün düşüncelerini desteklemiş, Mu’tezile, Haricî gibi akımların görüşlerini ise reddetmiştir.
Ehl-i Sünnet görüşlerini izah ederken, Maturidî mezhebinin fikirleri ışığında hareket etmiştir. Kur-an ilimleri arasında büyük öneme haiz olan;
Muhkem müteşabih, sebeb-i nüzûl, hurûf-i mükattâ gibi konulara değinmiş,
Taberi, Keşşâf, Kurtubî, Beydâvî, İbn Kesîr gibi tefsir eserlerinden yararlanmıştır. Bunların arasından en sık tercih ettiği İbn Kesîr’in tefsiri olmuştur.
El Muktetaf Tefsirini okuyacak talebe, hem rivayet-dirayet usulüyle yazılmış hem de Ehl-i Sünnet tefsirinin güzel bir örneği olan tefsiri tanımış olacaktır. Bu vesileyle Kur-an bilgisini ilerletecektir. Tefsirin sade ve anlaşılabilir bir dile sahip olması, Arapça ibaresini geliştirmek isteyenlere de katkı sağlayacaktır.
DERSE GİRİŞ
Ders kapsamında okunan sureler:
Okunacak sureler:
Hz Yusuf’un (a.s) kıssasının Kur-ân’ı Kerim’de baştan sona ve anlatıldığı tek yer Yûsuf Suresi’dir.
Kur-ân’ı Kerim’de başka hiçbir Peygamberin kıssası baştan sona tek parçada anlatılmamıştır. Mutlaka her Peygamber birden fazla yerde anlatılmıştır. Hz. Yusuf (a.s) kıssası bundan müstesnadır.